Resepi Ayam Bakar Madu Kicap

Assalamulaikum.

Resepi Ayam Bakar Madu

Hari selasa lepas hubby saya demam dan sakit tekak katanya.Dia x berapa selera nak makan. Dah tu saya tnye la dia nak mkn apa kasi bukak selera anak tekak dia tuh.Pastu dia request anak tekak dia cakap nak makan ayam bakar madu. Makkk aiii! dalam hati aku dia ni betul2 demam ke saja nak manja2 ngn aku request gitu ingt org demam selera mkn sup2 jer..hikhik.Ni demam manja namanya nih..:). Xpelah asal hubby nak makan then cepat sihat saya x kesah.Saya pun ready2lah nak bukak langkah nak bersilat kat dapur..Watchaaa!

Saya cari En.Google resepi nih semua keluar cakap Indonesia maksudnye resepi ni mmg popular dekat negara jiran kita nih. Tapi lepas saya tgk dorg punye resepi agak leceh dan payah nak buat saya pun terpikir nak buat sendiri je versi saya punyer. Oh lupa cakap hubby mmg suka sgt kepak madu dekat Uptown Setapak. Ayam Bakar Madu kat situ mmg sgt sedap warna dia pun menarik giler dgn bau dia pehhhh mmg mengancam tekak. So saya punya resepi ni saya dapat inspirasi dari makan kat uptown tuh lah.Resepi sebenar tauke kedai saya x tahu ni mmg resepi yg saya buat sendiri,lepas percubaan masak beberapa kali dan hubby bg 10 star tuh yg buat rasa nak share resepi ni kat semua.

Resepi ayam bakar madu saya tersangat mudah barang2 yg dipakai pun senang di cari. Resepi ni ikut berapa banyaklah korg nak masak cam saya masak 4 ketul peha ayam jer yelah kat rumah 2 org jer makan. Oklah perut pun dah berkeroncong sekarang nih. Kepada sapa2 yg nak try bolehlah cuba resepi ayam bakar madu sedap ni di bawah yer.Good luck!

RESEPI AYAM BAKAR MADU

Resepi Ayam Bakar Madu


BAHAN-BAHAN UNTUK AYAM BAKAR:
Ayam - 4 ketul paha ayam
Bawang Putih - 5 ulas ( yg ni tumbuk taw)
Sos Tiram - 5 sudu besar
Serbuk cili - 3 sudu besar
Madu - (agak 2 kemanisan yg awk nak.   
Pastikan rata ke seluruh badan ayam tu yer.)
Black Pepper halus - 4 sudu kecil
Garam - Secukup rasa


BAHAN-BAHAN UNTUK SOS KICAP: Perlu masak sampai pekat.
Lebihan air perapan ayam tadi
Tepung jagung
Kicap pekat - 1 sudu besar
Madu - 2 sudu besar
Garam dan gula secukup rasa    

CARA-CARA:
masak ayam
1) Rebus ayam sampai masak isi dalam ayam tuh sebelum lumur bahan.
2) Kemudian, lumur bahan2 di atas pada ayam. Selepas tuh perapkan ayam selama 2-3 jam.
3) Terakhir sekali boleh bakar terus atas gas. x pun yg pakai oven boleh bakar 220 c selama 30 minit..(perhati jgk ayam tu ye)



No comments:

Post a Comment