Jadi seorang yg kerjaya dy housewife ni memg setiap hari dy habiskan masa dok pikir pasal kerja rumah yg xsetel2 yg selalu paling lama amek masa berejam jam nk pkir pasal nk masak resepi apa setiap hari utk family tersayang. Dah hari2 masak kadang2 bosan jgk ulang2 resepi tu jgk. Hubby fiena ni simple je orgnye nk makan ayam goreng kunyit tiap2 hari pun dy telan je sbb ni mmg feveret dy yg confirm nk masak makanan goreng berkunyit ni minyak mmg ltk byk sbb hubby ske buat kuah(jgn tiru yeh sbb xelok tuk kshtn taw). Fiena ni xboleh mkn mcm tu naik kembang tekak hakak dik kering je rasa anak tekak lgpun minyak x elok makan byk sbb berkolestrol tggi yg boleh sbbkn penyakit darah tinggi,sakit jamtung dll.
Ok tuk harini fiena bukak peti ais dok tgk ada lauk apa nk msk harini sbbkn harini sabtu hubby fiena pun cuti ad rumah fiena ingt nk msk sodap sikit lah..ok kt peti ad tggl sotong,ayam dan ketam 2 ekor..ermm pkir punya pkir (4-6 jam kemudian) fiena amek crab nyum nyum ninmmg feveret fiena nih.fiena nk cuba resepi baru yg fiena nk share dngn pembaca kt sini. Resepi ni asal dari singapore bahan2 yg digunakan adlh sgt mudah sgt nk dpt kedai runcit blkg rumah pun ada.
Bahan-bahan Resepi Masak Ketam Bercili Singapura
- Ketam 2 ekor - ni wajib ada
- Tepung jagung
- *Lengkuas - sebesar ibu jari
- *Buah keras 6 biji
- *Bawang merah 6 biji
- *Bawang putih 3 biji
- *Cili merah 2 tgkai
- *Halia - sebesar ibu jari
- Sos cili - 2-4 sudu besar
- Sos tomato - 2-4 sudu besar
- Gula - letak sedikit
- Garam - letak sedikit
* yg ni kisar bersama ye!
Cara- cara memasak Ketam Bercili Singapura:
Ketam dicuci bersih dahulu kemudian salut dgn tepung jagung yg telah dicampur kunyit dan garam sedikit
Goreng ketam yg dah disalut td sehingga korg nampak ketam bertukar warna merah( yg menandakan ketam dah masak)
kemudian letak tepi dahulu ketam goreng tepung td
Kita smbg next, kuali lain kita tumis bahan2 yg da diblend td smpai naik bau harum.
Ketam dicuci bersih.
Bancuhan tepung jagung diletakkan pada ketam
Ni rupa ketam yang dah dicelup tepung jagung
Kemudian, goreng ketam tadi
Ketam yang digoreng letak tepi. Kali ni kita tumis bahan kisar di atas tadi!
Ha....cantik tak? Terliur nak makan? Apa lagi, moh la try resepi ni ;)
No comments:
Post a Comment