RESEPI UDANG BUTTER SIMPLE,MUDAH DAN CEPAT!


Assalamualaikum..

Hai akak2 makcik makcik  nga pikir ape termenung jauh tgk udang tuh. xtaw nk masak apa ker? hehe..ermmm inilah masalah besar bg suri2 rumah mcm fiena jgk yg xtaw nk pikir apa selain pikir resepi lauk apa nk msk tiap-tiap hari. kalo fiena bngn2 dr tido dah pikir dah nk masak ape.

Hari ni bukak2 peti ais nmpak ada udang beli kt pasar mlm ari sabtu haritu,murah sgt 2 pinggan 10 ringgit jer dlm 1 kg cmtu..ok lpas pikir punya pikir (2 jam kemudian) baru dapat idea rasa mcm nk makan udang butter yg  sekarang tengah popular ,  dulu x taw pun mcm mne nk msk benda tuh bila cari kt pak cik google ni mak aii pening bnyknyer step n bnyknye bahan (ohh tidakk)   perut da bergendang dah nih..apo nk buat nih?? tgk bhn resepi , ada orang masak udang ni dy tmbh  telur lah, tmbh bawang lah n ada jgk tmbh  susu cair ..saratnye. Then fiena acah2 chef tukar resepi tuh jd sesimple yg boleh n lg jimat duit taw.

fiena ni suka msak cepat2 sbb xske dok dpn kuali panas lama2 (nk elak whitehead konon) and nk yg senang2 jer korang cuma perlukan kemahiran campak mencampak jer haa gitu! campak2 pun yang penting tetap sedap taw! mulakan dgn Bismillah.... 


BAHAN2NYA:
 (ni utk 2 org kalo korg nk msk byk maka bykknlah bhn2nye ye.)

1) udang (suka hati nk buang kulit ke xnk ikot kerajinan masing2..hihik)
2) daun kari
3) butter( kalo xdek boleh ganti dgn planta)
4) garam secukup rasa

*nk rasa tu lbih berlemak tmbah susu cair
*nk berkerak tambah telur
*nk wangi lg letak daun kari byk2
*nk berperisa lg tumbuk bawng putih sebiji dua




CARA2 MEMASAK:
1) cairkan butter dalam kuali dulu
2) masukkan udang bersama daun kari
3) tunggu sehingga nmpk udang warna kemerah-merahan menandakan udang da msk baru tutp api ok

*ada yang suka berkuah ada yg suka makan kering jer, semuanya terserahlah ikut selera masing2.
kalo nk kering tunggu sampai butter kering kena serap dengan udang ok.

Tadaa!! nilah hasilnya..fiena suka mcm nih xkering sgt x berkuah kuyup tuh tp still ada kuah sikit2.

No comments:

Post a Comment